Το Τμήμα Υγρού Στοιχείου (Τ.Υ.Σ.) της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στελεχώθηκε και ξεκίνησε τη δράση του το 2005 από μέλη της Οργάνωσης που ασχολούνταν με τη θάλασσα και, γενικότερα, το υγρό στοιχείο.
Στη σημερινή του μορφή διαθέτει τέσσερα υποτμήματα ειδικοτήτων:
- Τμήμα Αυτοδυτών
- Τμήμα Ναυαγοσωστών
- Τμήμα Χειριστών Ταχυπλόων Σκαφών
- Τμήμα Διάσωσης σε Άγρια - Ορμητικά νερά
Ξεκινώντας τη δράση του με πενιχρά μέσα, το Τμήμα Υγρού Στοιχείου αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα της Οργάνωσης. Αποστολή του είναι η έρευνα και η διάσωση σε θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, σε περιοχές και πεδία που επικρατούν πλημμυρικά φαινόμενα και γενικά όπου το υγρό στοιχείο αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
Το τμήμα στελεχώνεται από έμπειρους χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ναυαγοσώστες, διασώστες ορμητικών νερών, ιστιοπλόους, αυτοδύτες και προσωπικό υποστήριξης.
Ο εξοπλισμός του τμήματος αποτελείται από φουσκωτά ταχύπλοα διασωστικά σκάφη, καταδυτικό εξοπλισμό, ειδικό εξοπλισμό για διάσωση σε ορμητικά νερά, εξοπλισμό παροχής πρώτων βοηθειών και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών.
Τα μέλη του τμήματος εκπαιδεύονται συνεχώς, τόσο με ασκήσεις που οργανώνονται εντός του τμήματος όσο σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με άλλους φορείς που ασχολούνται με την διάσωση στο υγρό στοιχείο, όπως το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή, η Πολεμική Αεροπορία και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Επίσης συνεργάζεται με ιδιώτες επαγγελματίες εκπαιδευτές που διαθέτουν αποδεδειγμένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης στο αντικείμενό τους, αλλά και με άλλες οργανώσεις έρευνας και διάσωσης του εξωτερικού.
Το τμήμα, εκτός από την δράση του σε επιχειρησιακό επίπεδο, δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως στην ασφάλεια ιστιοπλοϊκών, κολυμβητικών και κωπηλατικών αγώνων, αγώνων κανό- καγιάκ, καθώς επίσης και σε ενημερώσεις σε σχολεία, συλλόγους, ναυτικούς ομίλους, σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς στη θάλασσα και γενικότερα στο υγρό στοιχείο.
Aποδεδειγμένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης στο αντικείμενό τους, αλλά και με άλλες οργανώσεις έρευνας και διάσωσης του εξωτερικού.