Συχνές Ερωτήσεις

Πως μπορώ να γίνω μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης;

Γίνε μέλος της μεγαλύτερης εθελοντικής διασωστικής οργάνωσης στην Ελλάδα και βοήθησέ μας να σώσουμε ακόμα περισσότερες ανθρώπινες ζωές!

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλωσορίζει στην κοινότητά της όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σαν εθελοντές διασώστες και να προσφέρουν ο καθένας όπως κι όσο μπορεί. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας και η συμμετοχή στη Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβρη στο παράρτημα της Μαγνησίας.
Η εκπαίδευση διαρκεί δυόμιση έως τρείς μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο υποψήφιος διασώστης λαμβάνει βασική γνώση για οτιδήποτε αφορά τη διάσωση σε όλα τα φυσικά πεδία: βουνό, υγρό στοιχείο, αστικά ή μη πεδία σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών. Επιπλέον, εκπαιδεύεται στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, γνώση που απαραίτητα διαθέτουν όλα τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Η Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα, έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερο πλήρη και σφαιρική γνώση και να έρθει σε επαφή με τη φύση, εκεί δηλαδή όπου θα κληθεί να επιχειρήσει στο μέλλον.


Μπορώ να προσφέρω εθελοντικά στην Ε.Ο.Δ Μαγνησίας χωρίς να είμαι μέλος;

Η Ε.Ο.Δ Μαγνησίας έχει χώρο για όλους όσους έχουν τον εθελοντισμό μέσα τους και θέλουν να προσφέρουν ανεξαρτήτως αν θα ενταχθούν σαν μέλη η όχι.

Όσοι δεν θέλουν να ενταχθούν σαν μέλη στην Ε.Ο.Δ αλλά θέλουν να προσφέρουν, τότε μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των "Φίλων της Ε.Ο.Δ."

Οι φίλοι της Ε.Ο.Δ έχουν τα παρακάτω δικαιώματα και υποχρεώσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Οι φίλοι ενημερώνονται και μαθαίνουν για τις επικείμενες δράσεις ,επιχειρήσεις, σχολεία, εκπαιδεύσεις κ.λ.π είτε:

-Από το Διαδίκτυο

-Εφόσον έρχονται στις εγκαταστάσεις της Ομάδας όπου όλα τα παραπάνω αναγράφονται στον πίνακα.

-Επικοινωνία με μέλη του Δ.Σ (με δική τους πρωτοβουλία)

-Από κοινούς φίλους-μέλη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Συμμετέχουν εφόσον ενημερώσουν ώστε να συμπεριληφθούν ως φίλοι της ομάδας. Δεν θα λαμβάνουν οποιαδήποτε βεβαίωση ή επικύρωση συμμετοχής.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

-Η συμμετοχή τους θα είναι συγκεκριμένη και όχι με άμεση εμπλοκή στο πεδίο της άσκησης.

-Η εμπλοκή τους θα έχει να κάνει με δράσεις εκτός πεδίου που όμως θα υποστηρίζουν την όλη άσκηση και κατ΄ επέκταση μια αντίστοιχη επιχείρηση.

Τέτοιες δράσεις θα είναι:

-Διοικητική μέριμνα

-Διευθέτηση χώρων

-Περιμετρική ασφάλεια χώρου κ.λ.π

-Συμμετέχουν σε ασκήσεις που διοργανώνουν αλλά παραρτήματα με την προϋπόθεση να έχουν τα δικά τους υλικά και μέσα μεταφοράς.

Το πεδίο συμμετοχής των φίλων της ομάδας το προκαθορίζουν οι διοργανωτές της Άσκησης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Υπεύθυνος ή το Δ.Σ εφόσον κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη συμμετοχής φίλων της ομάδας ΚΑΛΕΙ και αυτούς.

Η εμπλοκή τους θα έχει να κάνει με δράσεις εκτός πεδίου που όμως θα υποστηρίζουν την όλη επιχείρηση.

Τέτοιες δράσεις θα είναι:

-Διοικητική μέριμνα

-Διευθέτηση χώρων

-Περιμετρική ασφάλεια χώρου

-Μεταφορά υλικών

-Φύλαξη υλικών

-Συμμετοχή στην μεταφορά τραυματιών κ.λ.π

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ

-Στις εκπαιδεύσεις που οργανώνει η ομάδα μπορούν να συμμετάσχουν με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν τον προσωπικό τους εξοπλισμό και υλικά.

-Δεν θα λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης εάν υφίστανται τέτοιες.

-Οι συμμετοχή στις εκπαιδεύσεις δεν προϋποθέτει αυτεπάγγελτα άμεση εμπλοκή σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

-Συμμετέχουν εφόσον ζητήσουν να ενταχθούν στην ομάδα υποστήριξης .

-Για την μετακίνηση χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα.

-Ενεργούν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και τις γνώσεις τους συνδράμοντας και υποστηρίζοντας τα μέλη της ομάδας.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Όταν οι φίλοι της ομάδας είναι επίσημα προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν σε μία δραστηριότητα, εκπαίδευση, επιχείρηση της ομάδας, ΜΟΝΟ τότε μπορούν να φέρουν τα διακριτικά και την επίσημη ενδυμασία της Οργάνωσης όπως τα Τακτικά και Δόκιμα μέλη.


Πως μπορώ να γίνω χορηγός ή υποστηρικτής;

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όπως και οι περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα, στηρίζεται κυρίως στην ευαισθητοποίηση των ιδιωτών. Δεν θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις διάσωσης, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη - είτε οικονομική είτε σε εξοπλισμό - εταιρειών ή φυσικών προσώπων που πίστεψαν σε μας και μας βοήθησαν να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα αυτών που είχαν ανάγκη. Εξάλλου, τα μέλη μας, εδώ και χρόνια, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους κινδυνεύουν, χωρίς όμως ποτέ να ζητήσουν οικονομικό όφελος ως αντάλλαγμα. Η επιτυχία κάθε επιχείρησης διάσωσης είναι για μας η ανταμοιβή.

Στην προσπάθειά μας για άμεση ανταπόκριση στην επόμενη κρίση που θα ξεσπάσει κάπου στον πλανήτη, αλλά και για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουμε ανάγκη και τη δική σας υποστήριξη, είτε αυτή είναι οικονομική είτε αφορά εξοπλισμό που έχει ανάγκη η Οργάνωση.

Εμείς, από την πλευρά μας, μπορούμε να προβάλλουμε τη χορηγία σας με όσα μέσα διαθέτουμε.
Νιώθουμε πάντα την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που βοηθήσατε με οποιονδήποτε τρόπο την προσπάθεια μας, δίνοντας μας έτσι το κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας.
Μπορείτε να μας στηρίξετε οικονομικά με τους εξής τρόπους:

Μέσω Paypal πατώντας στο παρακάτω κουμπί


Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Αρ. Λογ/σμού: 6257-040031-416

IBAN: GR27 0171 2570 0062 5704 0031 416

Μέσω συστήματος easypay της τράπεζας Πειραιώς

Μόνο για κατόχους καρτών ή λογαριασμού Τράπεζας Πειραιώς

Αν γίνει κατάθεση μέσω τραπέζης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο 2421063835 ή στο 6945965913 για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη δωρεάς.

Με ταχυπληρωμή ή ταχυδρομική επιταγή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων με ταχυπληρωμή ή ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Σπετσών 10, Νεάπολη Βόλος , ΤΚ 38334)


Μπορεί κάποιος που είναι μέλος σε άλλη διασωστική ομάδα να συμμετάσχει στην εκπαίδευση Βασικών γνώσεων της Ε.Ο.Δ Μαγνησίας χωρίς να παραμείνει σαν μέλος της;

Στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας, και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της κοινής εκπαίδευσης, με σκοπό την εύρυθμη και καθόλα ασφαλή και επιτυχημένη συνεργασία όλων των διασωστών (ανεξάρτητα από ποια διασωστική ομάδα προέρχονται) στα πεδία των επιχειρήσεων, είναι εφικτό κατόπιν συνεννόησης να ανοίγουμε θέσεις στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Διασωστών ώστε να εκπαιδεύονται και μέλη άλλων ομάδων. (άνω των 18 ετών).

Σε καμία περίπτωση η κίνηση μας αυτή δεν είναι μια κίνηση υπονόμευσης της εκπαίδευσης των άλλων διασωστικών ομάδων, αντίθετα αποτελεί μία κίνηση συνεργασίας τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και αργότερα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας θεωρεί ότι, όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο της διάσωσης, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε και όχι να καλλιεργούμε αισθήματα ανταγωνισμού και εσωστρέφειας ανάμεσα στους διασώστες-μέλη μας.   


Ποιες είναι οι Θεματικές Ενότητες του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Νέων Διασωστών και κάθε πότε διεξάγεται;

Το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Νέων Διασωστών διεξάγεται μία φορά το χρόνο συνήθως Νοέμβριο και διαρκεί 2,5 - 3 μήνες.

Οι εκπαιδεύσεις γίνονται Σαββατοκύριακα και οι Θεματικές Ενότητες είναι οι παρακάτω:

  • Μετεωρολογία
  • Α' Βοήθειες
  • Τακτική Αεροδιάσωσης
  • Ορεινή Διάσωση (Τακτικές Αναρρίχησης & χρήση εξειδικευμένων υλικών)
  • Επιβίωση
  • Προσανατολισμός ημέρας και νύχτας
  • Ασφάλεια στο Υγρό Στοιχείο (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια κ.α.)
  • Αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.)
  • Επικοινωνίες σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών


Βρείτε μας στα Social Media