Επίσκεψη εκπροσώπων της Νορβηγικής διασωστικής οργάνωσης RS στα παραρτήματα της Ε.Ο.Δ.

2018-10-08

Επίσκεψη στα παραρτήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στον Βόλο, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο πραγματοποίησε από τις 23 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου η υπεύθυνη διεθνών προγραμμάτων της Νορβηγικής διασωστικής οργάνωσης RS (Redningsselskapet), Vivi Schumann, συνοδευόμενη από τον Håvard Vedvik, μέλος πληρώματος σε διασωστικό σκάφος και εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών και την υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΟΔ, Μένη Κουρκουτά.
Η επίσκεψη των συνεργατών της Νορβηγικής οργάνωσης ξεκίνησε από την Κεντρική Διοίκηση της ομάδας, στην Θεσσαλονίκη και συνεχίστηκε στην Ε.Ο.Δ Μαγνησίας, την Ε.Ο.Δ Κέρκυρας και την Ε.Ο.Δ Ηρακλείου, όπου βρίσκονται τα σκάφη «Αιγαίον», «Νάνσεν» και «Ευρώπη» που πρόσφερε πριν από ένα χρόνο στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης η RS και το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας. Στις τρεις αυτές πόλεις, έγινε γνωριμία με τους εθελοντές της ομάδας και, ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε το έργο των παραρτημάτων στην θαλάσσια διάσωση τον τελευταίο χρόνο και, ειδικά, ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία από την προσφορά των μελών της Ε.Ο.Δ και τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει για τους συμπολίτες τους. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να επιβιβαστούν στα σκάφη της Ε.Ο.Δ, να ενημερωθούν για τους τρόπους συνεργασίας με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τις αρχές και να ανταλλάξουν απόψεις για την διάσωση στην θάλασσα.
Η RS έχει προσφέρει μέχρι τώρα δύο διασωστικά σκάφη στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το «Νορβηγία Ι» και το «Νορβηγία ΙΙ», ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και την Ε.Ο.Δ υλοποιήθηκε το 2016-2017 πρόγραμμα ύψους 1 εκατ. ευρώ, μέσα από το οποίο η ομάδα κατάφερε να αποκτήσει άλλα τέσσερα διασωστικά σκάφη, τα «Όντιν», «Νάνσεν», «Αιγαίον» και «Ευρώπη». Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διαθέτει 18 διασωστικά σκάφη, καλύπτοντας επιχειρησιακά ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών θαλασσών.